9. lokakuuta 2012

Vauvansosetehtailua

Meidän perheessä siirryttiin mössöaikaan pari kuukautta sitten kun kuopus tuli 6kk ikään. Hedelmäsoseet ollaan ostettu kaupasta, mutta kasvis- ja lihasoseet olen tehnyt itse (kahta kaupasta ostettua purkkia lukuunottamatta). Soseet voi valmistuksen jälkeen annostella joko jääpalamuotteihin, sopivinkokoisiksi annospaloiksi, pakastaa suoraan pilttipurkeissa, pakastuspusseissa tai pienissä rasioissa. Soseet pakastimeen sitten kun ne on jäähtyneet.


Kun tein soseita alussa yhdestä kasviksesta kerrallaan, käytin höyrytyskattilaa. Koska soseessa ei ollut lisättyä vettä, oli soseiden annostelu jääpalarasioihin sotkuista ja hankalaa niiden paksuuden takia. Niinpä keksinkin, että pursottimella voi pursottaa muovikannelle sopivankokoisia annospaloja ja pakastaa ne kannen päällä. Kun palaset oli jäätyneet, siirsin ne kannelta pusseihin - kätevää! Ja onhan nuo pursotetut soseet aika kivan näköisiäkin :) Tässä pursotettuja parsakaaliannoksia.


Mm. tällaisia soseita olen tehnyt:

Peruna-kukkakaalisose

* vettä
* perunaa
* kukkakaalia

Kuori ja paloittele perunat, huuhtele ja paloittele kukkakaali. Keitä kypsäksi ja soseuta. Voit korvata kukkakaalin esim. bataatilla tai porkkanalla.

-----------------------------------

Kasvissose

* vettä
* porkkanaa
* perunaa
* parsakaalia
* kesäkurpitsaa
* hiukan sipulia
* ripaus valkopippuria
* hiukkasen tomaattisosetta

Kuori perunat ja porkkanat, paloittele ne ja laita veteen kiehumaan. Pilko parsakaali; kesäkurpitsa ja sipuli, lisää ne myös veteen. Lisää veteen hiukan valkopippuria. Kun kasvikset on kypsiä, kaada osa vedestä pois ja lisää tomaattisose. Soseuta.

-----------------------------------

Kana-kasvissose
 
* vettä
* broilersuikaleita
* porkkanaa
* perunaa
* parsakaalia

Laita kanasuikaleet kiehumaan veteen. Kuori porkkanat ja perunat. Paloittele ne. Paloittele parsakaali. Lisää kanasuikaleiden joukkoon porkka-, peruna- ja parsakaalipalaset. Anna kiehua tarvittava aika. Soseuta sauvasekoittimella.

-----------------------------------

Jauheliha-kasvissose

* vettä
* jauhelihaa
* perunaa
* herne-maissi-paprikaa

Kypsennä jauheliha vedessä keittäen. Kun jauheliha on lähes kypsää, lisää joukkoon kuoritut, paloitellut perunat ja hetken päästä herne-maissi-paprika -sekoitus. Soseuta.
(Tämän ohjeen alkuperäisohje täällä.)

-----------------------------------

Liha-kasvissose

* vettä
* naudan lihasuikaleita
* perunaa
* porkkanaa
* parsakaalia
* kesäkurpitsaa

Keitä naudan lihasuikaleita vedessä, poista veden pinnalle noussut vaahto. Lisää kuoritut ja paloitellut perunat sekö porkkanat. Lisää myös paloiteltu parsakaali ja kesäkurpitsa. Soseuta.

-----------------------------------

Kokkailu on pop! Eikä vauvasoseiden tekeminen loppujen lopuksi vie kauaa aikaa :)