13. tammikuuta 2012

Sadekeppejä lasten kanssa

Torstai oli todella (vesi)sateinen päivä ja etsiskelin sitten netistä mitä voitaisiin lasten kanssa tehdä sisällä. Meidän taloyhtiön piha oli todella liukas, eikä sinne kiinnostanut lähteä tasapainoilemaan. Niinpä löysin tieni Amalian Askartelu -blogiin ja sieltä löytyi ohje sadekeppeihin. Kyseessä on siis ontot kepit, joiden läpi naulataan nauloja, sisälle laitetaan eri kokoisia jyviä tmv. ja päät suljetaan. Kun keppiä kääntelee, osuvat jyväset nauloihin matkalla kepin toiseen päähän ja tuloksena on kiva sateinen ääni. Tässä heti kärkeen kuva poikien askartelemista kepeistä:


Projektin alku tosin venyi torstai-iltaan... Meidän askartelukaapista löytyi tyhjä kelmurulla, joka on paksumpaa pahvia kuin normaali talouspaperirulla (ja myös ohuempi halkaisijaltaan). Se laitettiin veitsellä kahteen osaan, jotta molemmat pojat saa oman sadekeppinsä. Sitten käytiin isin työkalukaapilla etsimässä vasara ja nauloja... esikoinen etsi ämpäristä sopivankokoisia nauloja ja minä naulasin niitä ristiin ja rastiin. Sitten etsittiin keittiön kaapeista erikokoisia rullan sisään laitettavia jyväsiä; riisiä, maissinjyviä, muutama makaroni, kuorittuja auringonkukansiemeniä.

Perjantai oli mukava ulkoilupäivä, vaikka lunta tuiskuttikin. Jatkettiin sadekeppiprojektia iltapäivällä. Ensin pojat levitti rullan toiseen päähän EriKeeper-liimaa ja rullan päähän liimattiin kangaspala. Sitten pojat sai laittaa edellisenä päivänä valitut jyvät rullansa sisälle - se oli tarkkaa hommaa se! Kun jyväset oli saatu rullan sisälle, laitettiin myös rullan toiseen päähän liimaa ja kangaspala.

Liima sai hetken aikaa kuivua ja sitten oli vuorossa isomman kangaspalan liimaaminen koko rullan ympärille (naulojen kannat voisivat helpommin rikkoa paperin, siksi siis kangasta). Liima levitettiin jätskitikulla. Tarkkaa hommaa sekin!


Sitten kangaspala pyöritettiin rullan ympärille... ja jäätiin taas odottelemaan että liima kuivuisi.


Kun liima oli kuivunut tarpeeksi, saivat pojat maalata omat sadekeppinsä sormiväreillä. Ja hienoja niisät tulikin! Äänimaailma on ihan just sellanen kuin pitikin :D Tässä vielä sama kuva valmiista sadekepeistä. Oikeanpuoleinen on esikoisen (5v) tekemä ja vasemmanpuoleinen on kuopuksen (2v10kk) taideteos.