6. tammikuuta 2012

Herkullinen ja helppo leipä


Eilen huomasin, että leipää on aika vähän ja kaupat loppiaisena kiinni. Mutta leivän takia ei jaksanut kauppaan lähteä, kun leipää voi tehdä itsekin ja varsin vähällä vaivalla. Eilen illalla siis sekoitin ainekset keskenään ja yön ajan taikina sai kohota. Täksi päiväksi jäi paistaminen ja maistaminen :P

Leivän ohjeen olen saanut pari vuotta sitten tuttavaltani ja ohjeen nimi on "rapeakuorinen leipä". Kuori ei mielestäni kuitenkaan kovin rapea ole. Olen saanut ohjeen käsin kirjoitettuna ja nyt ohjelappusesta ei saa enää paljoa selvää... tussi on levinnyt paprin kastuessa sieltä ja täältä. On siis ihan hyvä aika kirjoittaa ohje tänne blogiin. Taikinan kuuluu olla varsin löysää, saamassani ohjeessa oli veden määräksi laitettu 3,6dl, mutta mielestäni taikina vaatii ainakin 5,5 dl vettä. Myös muutamia muita muutoksia olen työvaiheisiin tehnyt. Erittäin lämpimästi voin tätä ohjetta suositella kaikille. Ohje on helppo, mutta vaatii pitkän kohoamisajan :D Tässä siis minun versioni ohjeesta:

Herkullinen ja helppo leipä

7,2 dl   jauhoja
1,5 tl   suolaa
1/4 tl   kuivahiivaa
5,5 dl   vettä
kourallinen kuorittuja auringonkukansiemeniä
  • Sekoita kuivat aineet ja lisää vesi, sekoita taikina tasaiseksi.
  • Peitä kulho kelmulla (tai tiiviillä kannella) ja anna olla huoneenlämmössä n.12-18h (esim. yön yli).
  • Ripottele taikinan päälle hiukan jauhoja ja kääntele taikinaa kulhossa niin että se irtoaa siitä helpommin. Älä vaivaa! Anna taikinan vielä kohota hetken aikaa joko kelmun tai kannen alla.
  • Laita uuni lämpiämään 225 asteeseen ja tyhjä uunivuoka uuniin kuumenemaan.
  • Kun uuni on lämmin, ota vuoka pois uunista ja kaavi taikina kulhosta uunivuokaan.
  • Peitä uunivuoka kannella tai foliolla, anna paistua 20min ajan.
  • Poista kansi ja anna leivän paistua vielä n. 20min tai kunnes leipä on saanut kivasti väriä.
  • Paistoajan päätyttyä nosta leipä pois vuoasta jäähtymään.

Tätä ohjetta tulee käytetty satunnaisesti ja jauhoiksi laitan mitä kaapista sattuu löytymään. Tällä kertaa laitoin 2dl täysjyvävehnäjauhoja ja loput 5,2dl erikoisvehnäjauhoja. Lisäsin vielä kourallisen verran kuorittuja auringonkukansiemeniä joukkoon :P Teen taikinan Tupperwaren leivontakulhoon, jossa on tiivis kansi (jonka alla taikina kohoaa hyvin). Paistan leivän Kultakeramiikan kannellisessa uuniastiassa ja paistamisen jälkeen kippaan leivän puhtaan keittiöpyyhkeen päälle leipäkoriin. Sitten kääntelen pyyhkeen leivän päälle ja annan leivän jäähtyä.