Meidän perheessä siirryttiin mössöaikaan pari kuukautta sitten kun
kuopus tuli 6kk ikään. Hedelmäsoseet ollaan ostettu kaupasta, mutta
kasvis- ja lihasoseet olen tehnyt itse (kahta kaupasta ostettua purkkia
lukuunottamatta). Soseet voi valmistuksen jälkeen annostella joko
jääpalamuotteihin, sopivinkokoisiksi annospaloiksi, pakastaa suoraan
pilttipurkeissa, pakastuspusseissa tai pienissä rasioissa. Soseet
pakastimeen sitten kun ne on jäähtyneet.
Kun
tein soseita alussa yhdestä kasviksesta kerrallaan, käytin
höyrytyskattilaa. Koska soseessa ei ollut lisättyä vettä, oli soseiden
annostelu jääpalarasioihin sotkuista ja hankalaa niiden paksuuden takia.
Niinpä keksinkin, että pursottimella voi pursottaa muovikannelle
sopivankokoisia annospaloja ja pakastaa ne kannen päällä. Kun palaset
oli jäätyneet, siirsin ne kannelta pusseihin - kätevää! Ja onhan nuo
pursotetut soseet aika kivan näköisiäkin :) Tässä pursotettuja
parsakaaliannoksia.
Mm. tällaisia soseita olen tehnyt:
Peruna-kukkakaalisose
* vettä
* perunaa
* kukkakaalia
Kuori
ja paloittele perunat, huuhtele ja paloittele kukkakaali. Keitä
kypsäksi ja soseuta. Voit korvata kukkakaalin esim. bataatilla tai
porkkanalla.
-----------------------------------
Kasvissose
* vettä
* porkkanaa
* perunaa
* parsakaalia
* kesäkurpitsaa
* hiukan sipulia
* ripaus valkopippuria
* hiukkasen tomaattisosetta
Kuori
perunat ja porkkanat, paloittele ne ja laita veteen kiehumaan. Pilko
parsakaali; kesäkurpitsa ja sipuli, lisää ne myös veteen. Lisää veteen
hiukan valkopippuria. Kun kasvikset on kypsiä, kaada osa vedestä pois ja
lisää tomaattisose. Soseuta.
-----------------------------------
Kana-kasvissose
* vettä
* broilersuikaleita
* porkkanaa
* perunaa
* parsakaalia
Laita
kanasuikaleet kiehumaan veteen. Kuori porkkanat ja perunat. Paloittele
ne. Paloittele parsakaali. Lisää kanasuikaleiden joukkoon porkka-,
peruna- ja parsakaalipalaset. Anna kiehua tarvittava aika. Soseuta
sauvasekoittimella.
-----------------------------------
Jauheliha-kasvissose
* vettä
* jauhelihaa
* perunaa
* herne-maissi-paprikaa
Kypsennä
jauheliha vedessä keittäen. Kun jauheliha on lähes kypsää, lisää
joukkoon kuoritut, paloitellut perunat ja hetken päästä
herne-maissi-paprika -sekoitus. Soseuta.
(Tämän ohjeen alkuperäisohje täällä.)
-----------------------------------
Liha-kasvissose
* vettä
* naudan lihasuikaleita
* perunaa
* porkkanaa
* parsakaalia
* kesäkurpitsaa
Keitä
naudan lihasuikaleita vedessä, poista veden pinnalle noussut vaahto.
Lisää kuoritut ja paloitellut perunat sekö porkkanat. Lisää myös
paloiteltu parsakaali ja kesäkurpitsa. Soseuta.
-----------------------------------
Kokkailu on pop! Eikä vauvasoseiden tekeminen loppujen lopuksi vie kauaa aikaa :)